Conceptrecht


Conceptrecht:
Wanneer je zelf een nieuw idee hebt of een concept hebt bedacht is het natuurlijk niet de bedoeling dat iemand anders, een concurrent dus, dit overneemt en hier geld aan verdient.
Om je concept of idee te beschermen zijn er gelukkig wetten opgesteld waardoor je beschermd wordt tegen plagiaat. Dit heet het conceptrecht.
Onder het conceptrecht vallen verschillende verdragen en wetten, zoals: bijvoorbeeld het auteursrecht, het merkrecht, portretrecht, persoonlijkheidsrecht, handelsnaam en patent/octrooi(de techniek die achter een concept schuilgaat).
Maar om je idee of concept te kunnen beschermen moet het wel eerst geregistreerd zijn. Dit kun je onder andere doen bij een advocaat, notaris of de Belastingdienst Daarnaast kun je kunt je je idee of concept ook on-line registreren.
Wat belangrijk is als je dit laat registeren is dat er een datum stempel op komt. Op die manier kunnen er geen misverstanden ontstaan en kan je altijd aantonen dat je vanaf een bepaalde datum dit idee of concept al had bedacht. Zo kan niemand anders er mee aan de haal gaan.

Hieronder wordt het auteursrecht, persoonlijkheidrecht en het portretrecht kort toegelicht.

Auteursrecht
De auteurswet beschrijft als het waren de rechten van een auteur op een werk en bestaat al sinds 1912.
Zo luid artikel 1 Auteurswet: Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.
Het auteursrecht ontstaat dus eigenlijk door het werk (idee of concept) zintuiglijk aantoonbaar te maken. Wel moet het idee of concept origineel zijn (en dus nog niet bestaan) en tot in detail beschreven worden.


Persoonlijkheidsrecht
De ontwerper van een project of een idee heeft, nadat hij zijn auteursrecht heeft overgedragen, nog steeds een aantal rechten:
a.de ontwerper heeft het recht zich te verzetten tegen het openbaar maken van het werk. als bij het openbaar maken de naam van de ontwerper niet vermeld staat kan de ontwerper zich verzetten alleen als het een gegronde reden is.
b. de ontwerper heeft het recht zich te verzetten tegen het openbaar maken van het werk onder een andere naam.
c. de ontwerper heeft het recht zich te verzetten tegen elke andere wijziging in het werk.
d. de ontwerper heeft het recht zich te verzetten tegen elke verandering of andere aanpassingen van het werk, welke nadeel zou kunnen toebrengen aan de eer of de naam van de ontwerper of aan zijn waarde van het ontwerp.

De rechten die hier boven genoemd staan, zouden kunnen vervallen als de ontwerper zou overlijden of als de auteursrechten vervallen.
De ontwerper kan ervoor kiezen om te allen tijde zijn auteursrechten over te dragen.
Als de ontwerper er voor kiest om zijn rechten over te dragen krijgt de nieuwe persoon ook het recht op wijzigingen en al het anderen wat in de tekst hier boven genoemd staat toe te passen. 70 jaar na het overlijden van een maker/ontwerper vervalt het auteursrecht en wordt het werk vrij gegeven en mag het werk vrij gebruikt worden.